Czekoladowe z gruszkami
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji:
- 4 duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
- 5 dag czekolady deserowej
- kawałek kory cynamonu
Ciasto: - 1 i 1/4 szklanki mąki
- 5 dag gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 15 dag miękkiego masła
- 2 jajka
Gruszki umyć. Ze środka każdego owocu wykroić po dwa plastry grubości 3 mm. Zagotować szklankę wody z łyżką cukru, włożyć plastry gruszek i gotować 8 minut na małym ogniu. Wystudzić. Pozostałe kawałki obrać ze skórki, drobno pokroić i gotować w niewielkiej ilości wody z łyżką cukru, aż będą miękkie. Zmiksować. Dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody i zagotować na małym ogniu, stale mieszając.
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. Formę o wymiarach 12x36 cm wyłożyć pergaminem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w temp. 200°C. Wystudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na 5 min. Nałożyć przecier. Na środku ułożyć 5 plastrów gruszek. Pozostałe przepołowić, powtykać między całe plastry. Ozdobić cynamonem.