Czekoladowe naleśniki
Naleśniki z czekoladą to słodki akcent w jesiennym menu. Smacznego
- Claudia
Opublikowano: 14.11.2012, 09:46
Reklama
Porcja: 499 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 150 g mąki
- łyżka cukru
- łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki stopionego masła
- 200 ml mleka
- 80 ml gazowanej wody mineralnej
NADZIENIE:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki naparu kawy
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
PONADTO:
- cukier cynamonowy i kakao
- masło do smażenia
Reklama
Składniki na ciasto zmiksować. Na rozgrzanym maśle kolejno usmażyć dość grube naleśniki. Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z kawą. Ostudzić. Żółtka ubić na parze z cukrem waniliowym. Dodać do kremu czekoladowego. Kremówkę ubić z resztą cukru. Połączyć z masą czekoladową. Nadzieniem smarować naleśniki, zwijać. Podawać posypane cukrem cynamonowym i kakao.
Reklama
Reklama
Reklama