Czekoladowe markizy
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godz
Pieczenie: 10-15 minut
Sztuka: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 16.03.2005, 16:06
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
CIASTO:
Reklama
- 1/2 kostki masła
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do blachy
KREM:
- 1/3 kostki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, wsypać zmielone migdały i kakao, wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Blaszaną foremką wyciąć 24 krążki o średnicy 8 cm. Ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10-15 minut w temperaturze 210 st C.
Reklama
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę wystudzonych ciastek posmarować cienką warstwą kremu, złożyć po dwa krążki, lekko docisnąć.
Reklama
Reklama
Reklama