Czekoladowa rolada z wiśniami
- Claudia
PORCJA: 416 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 12 PORCJI:
Ciasto:
- 75 g mąki
- 3–4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 100 g cukru
Nadzienie i dekoracja:
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 400 g twarogu
- 1–2 łyżki syropu waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 250 g gorzkiej czekolady
- 400 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- słoik wiśni drylowanych
- 150 g wiórków czekoladowych
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z suchymi składnikami i pianą. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 200°C. Przełożyć na ręcznik obsypany cukrem i zostawić od wystygnięcia. Śmietanę ubić. Twaróg wymieszać z syropem waniliowym, cynamonem i połową bitej śmietany. Schłodzić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem, roztopioną czekoladą, masą z lodówki i pozostałą bitą śmietaną. Dodać pokrojone wiśnie. Krem rozprowadzić na cieście i zwinąć je. Posypać wiórkami czekoladowymi. Dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem