Cytrynowy tort
Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego Apetyt. Kupicie go w kioskach z najnowszą Claudią za jedyne 8,99 zł lub osobno za 7,99zł!
- Claudia
PRZYGOTOWANIE 20 MINUT + CHŁODZENIE PIECZENIE 30 MINUT
NA 8-10 PORCJI
BARDZO ŁATWE
Cytryna dodaje temu deserowi niewiarygodnej świeżości. Podany czas pieczenia dotyczy niższej formy. Jeśli użyjecie formy do tortów, czas pieczenia się wydłuży.
CIASTO
250 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru kryształu
125 g masła, utartego na puch
1 żółtko
NADZIENIE
4 jajka
starta skórka i sok z 4 cytryn BIO
200 ml kremówki
200 g cukru kryształu
Ciasto: mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy 3 łyżki zimnej wody, masło i żółtko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica (śr. 30 cm). Wkładamy do tortownicy, formujemy brzegi. Pieczemy ok. 10 minut (ciasto nie powinno się przypiec).
Nadzienie: jajka krótko ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryn, mieszamy. Przelewamy na upieczone ciasto. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200°C. Ciasto pieczemy 15-20 minut, aż nadzienie się zetnie.
KULINARNE SMACZKI Z ciasta można przygotować również małe tartaletki, wystarczy na ok. 6 sztuk.