Cytrynowe szaszłyki
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Grillowanie: ok. 20 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 15:24
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 60 dag mięsa baraniego z udźca lub chudego wieprzowego
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 6 łyżek soku z cytryny
- listek laurowy
- olej do posmarowania tacek
- sól, pieprz, oregano
Reklama
Oliwę połączyć z winem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżeczkę oregano i rozkruszony listek laurowy.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do miski i polać marynatą. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Kilkakrotnie przemieszać.
Pokrojone mięso osączyć z marynaty, ponabijać na szpadki do szaszłyków. Ułożyć na natłuszczonych aluminiowych tackach i grillować około 20 min, często obracając.
Szaszłyki podawać z sałatką z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta.
Reklama
Reklama
Reklama