Cytrynowa polenta - ciasto Nigella Lawson
Przepis pochodzi z programu ,,Nigella ucztuje" na Polsat Food Network.
- kobieta.pl
Składniki na ciasto:
· 3 duże jajka
· 100g cukru pudru
· Sok i starta skórka z 2 cytryn
· 100g mąki kukurydzianej
· 50g startych migdałów
· 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na syrop:
· 110g cukru pudru
· 100ml wody
· 3 listki rozmarynu
· Sok z 1 cytryny
· 1 cytryna pokrojona w plasterki
· 2 listki rozmarynu, do dekoracji
· 1 cytryna, pokrojona, do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 ̊C. Wysmaruj masłem okrągłą foremkę na ciasto o średnicy 20cm.
2. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo sok z cytryny.
3. W osobnej misce połącz skórkę z cytryny, mąkę kukurydzianą i zmielone migdały, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Dodaj całość do ubitych jajek.
4. Białka ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przyrządzonych składników.
5. Wylej ciasto do foremki i piecz aż będzie złociste.
6. W międzyczasie zrób syrop. Połącz cukier puder, wodę, listki rozmarynu, sok i plasterki cytryny w małym garnku. Podgrzewaj aż do zagotowania.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika, ozdób plasterkami cytryny i polej syropem.
8. Przed podaniem ozdób listkami rozmarynu.