Cytrusowy słój
Porcja: 225 kcal
Przygotowanie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:34
Reklama
Dla 8 osób
Reklama
- 5 czerwonych pomarańczy
- 3 grejpfruty
- 6 mandarynek
- 4 jabłka z czerwoną skórką
- 3 cytryny
- 1/2 szklanki likieru pomarańczowego
- cukier puder
- 100 g orzeszków pistacjowych
- kilkanaście goździków
- listki melisy (niekoniecznie)
1) Cytrusy (bez cytryn) obrać, usunąć białą błonkę. Pokroić w cienkie plastry. Jabłka umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki, bez obierania pokroić w poprzeczne plastry.
2) Orzeszki wyłuskać, opłukać z soli. Osuszyć na papierowym ręczniku. Przekroić.
3) Likier wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryn, ewentualnie doprawić do smaku cukrem.
Reklama
4) W dużym szklanym naczyniu układać warstwami owoce, przesypując każdą warstwę orzeszkami, goździkami i listkami melisy. Zalać zalewą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem do naczynia włożyć kilka kostek lodu.
Reklama
Reklama
Reklama