Cykoria na zimno i ciepło
Wiernie towarzyszy nam od początku zimy, gdy nie ma już zbyt wielu świeżych warzyw. Najczęściej podajemy ją w surówce, choć są i inne sposoby, by wykorzystać delikatny smak kremowych listków.
- Claudia
Ojczyzną cykorii jest Belgia, nazywa się ją tam nawet sałatą zimową - jest bowiem dostępna od listopada aż do późnej wiosny. Jej listki tworzą zwarte kolby o białej lub lekko kremowej barwie. Pędzi się je z przechowywanych bez dostępu światła korzeni. To wyjątkowe warzywo ma same zalety - zawiera mikroelementy (choćby żelazo, cynk, mangan) oraz witaminy: C i z grupy B. Jest przy tym niskokaloryczne (100 g to 16 kcal), można więc jeść je do woli. Cykorię przechowujemy w lodówce w papierowej torebce, gdyż pod wpływem światła zielenieje, staje się gorzka i traci wartości odżywcze. Po opłukaniu odcinamy piętkę i usuwamy gorzki trzpień ze środka. Liści nie kroimy zbyt drobno, bo szybko zwiędną i zrobią się niesmaczne. Można je lekko skropić sokiem z cytryny. Zachowają wtedy dłużej jędrność i apetyczny kolor. Zupa kremowa z cykorii Porcja: 242 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób 4 duże cykorie
l2 pory
łyżka masła
kostka bulionu warzywnego l250 g
ziemniaków
szklanka śmietany
2 żółtka
sól
pieprz
2 łyżki szczypiorku Cykorie opłukać, odciąć piętkę i trzpień. Pokroić w duże kawałki (3-4 listki zostawić do dekoracji). Pory opłukać. Odciąć zielone części - białe pokroić w paski. Razem z cykorią podsmażyć na maśle (nie rumieniąc). Przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody. Dodać kostkę bulionową i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Wlać do zupy, mieszając. Zupę mocno podgrzać (nie gotować). Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami cykorii. Duszona z kurczakiem Porcja: 192 kcal Przygotowanie: 30 minut Dla 4 osób 4 cykorie
2 piersi kurczaka
4 łyżki oleju
strączek czuszki
sos sojowy
sos tabasco lub chilli w proszku
1-2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
natka Kurczaka opłukać, usunąć tłuszcz i błony. Pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzemi solą. Połowę tłuszczu rozgrzać, usmażyć na nim mięso, zdjąć z patelni. Cykorie opłukać, odciąć piętkę i trzpień. Pokroić w dosyć grube plasterki. Papryczkę opłukać, rozciąć, usunąć pestki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać resztę oleju. Wrzucić papryczkę, a gdy chwilę się podsmaży, cykorię i obrany, posiekany czosnek. Wlać łyżkę sosu sojowego. Dusić, aż cykoria się zeszkli. Doprawić ją sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie chilli lub tabasco. Włożyć mięso, podgrzać, posypać natką. Podawać z ryżem. Zapiekana z szynką Porcja: 256 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób 4 cykorie
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
4 plastry szynki
2-3 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
natka Cykorie opłukać, odciąć piętkę i trzpień. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Osączyć. Mąkę podsmażyć na maśle i rozprowadzić zimnym mlekiem. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem i posypać serem. Piec 20 minut w 180 C. Posypać natką. Więcej w Claudii 12/2004
1 z 1
1111