Ćwikła
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:28
Reklama
Składniki na 2 miseczki
Reklama
- 1 kg buraków
- łyżka kminku
- 2 łyżki chrzanu
- ocet winny lub sok z cytryny
- sól, cukier
Reklama
Buraki wyszorować. Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, ok. 40 minut. Odcedzić, przestudzić i obrać. Buraki można też upiec w piekarniku.
Gotowane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i skropić octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodać chrzan i kminek, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, cukrem i ew. octem lub sokiem z cytryny.
Ćwikłę przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić na 2-3 dni.
Reklama
Reklama
Reklama