Cukinie z ratatują
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 125 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
- 4 okrągłe lub 2 podłużne cukinie
- 2 pomidory
- bakłażan
- 2 strąki kolorowej papryki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- listki bazylii
Warzywa umyć. Z okrągłych cukinii odciąć wierzch, podłużne przekroić i lekko wydrążyć miąższ (odłożyć). Wnętrza oprószyć solą, skropić oliwą i piec około 15 min w temp. 190°C.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, z bakłażana odciąć szypułkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystko pokroić w kostkę po 2 cm.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Odłożony miąższ cukinii posiekać.
Oliwę rozgrzać w dużej patelni, zeszklić cebulę, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), dusić na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, pomidory, lekko podgrzać, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Podawać w wydrążonych cukiniach, udekorować bazylią.