Reklama

SKŁADNIKI:
● 4 średnie cukinie
● 40 dag mielonego mięsa
● jajko
● duża cebula
● 1/2 pęczka natki
● zioła prowansalskie
● curry
● 1/2 kostki bulionowej
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● 3 łyżki oleju
● 4 ziemniaki
● 4 łyżki startego ostrego sera
● świeża kolendra
Cukinie umyj, osusz. Przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąsz, posiekaj go. Do mięsa wbij jajko, dodaj posiekana cebule i natke, przypraw ziołami i odrobina curry, wymieszaj. Farszem napełnij łódeczki cukinii. Pół kostki bulionowej rozpusc w 3/4 szklanki wody, dodaj posiekany miąsz i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Na dno blaszki do pieczenia wylej olej, sos, ułóż cukinie. Ziemniaki obierz, umyj, osusz, pokrój w kostke. Rozłóż między cukiniami. Piecz 50 min w temp. 170°C . Przed końcem posyp wierzch startym serem i kolendrą.
NASZA RADA: Cukinie moęesz zapiec z farszem ryżowo-warzywnym, pieczarkowym albo zamiast mięsa dodaj pokrojoną szynkę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama