Cukinia z twarożkiem ziołowym
Przepis na cukinię z twarożkiem ziołowym. Przygotowanie: 20 min, kaloryczność 160 kcal, dla 4 osób.
- Naj
● 4 małe młode cukinie
● olej
● sól
● świeżo mielony biały pieprz
● po kilka gałązek świeżych ziół: tymianku, majeranku, bazylii, natki
● 20 dag wiejskiego twarożku
● 4 ząbki czosnku
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce, przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż ok. połowy miąższu, środki łódeczek posmaruj olejem, oprósz solą i pieprzem. Cukinie zawiń w folie aluminiowa, zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Zioła opłucz, dokładnie otrzep i posiekaj (część gałązek odłóż do dekoracji). Twarożek wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanymi ziołami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Farsz nałóż do gorących cukinii. Udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj z ciemnym pieczywem i sałatką z pomidorów.