Cukinia z twarożkiem
Przygotowanie: 20 min
Porcja: 160 kcal
- Naj
Opublikowano: 30.09.2008, 14:20
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 4 małe cukinie
- duże opakowanie twarożku wiejskiego
- świeże zioła: tymianek, majeranek, bazylia, natka pietruszki
- 3–4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Reklama
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce. Każdą przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń pestki. Środki skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową, zapiekaj 20 min. Twarożek wymieszaj z solą i pieprzem do smaku, siekanymi ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Nałóż na gorące cukinie. Podawaj z sałatą, pomidorami i gorącymi grzankami.
NASZA RADA: Zamiast twarożku z ziołami, możesz przygotować pastę z jajek na twardo, kukurydzy, cebuli, tuńczyka w sosie własnym i majonezu. Możesz je także zapiec z plastrem boczku i żółtym serem albo nafaszerować sosem meksykańskim.
Reklama
Reklama
Reklama