Crème Brûlée
Arystokracja wśród deserów, klasyk nad klasykami czy wyrafinowana słodycz. Jest wiele słów, którymi można opisać Crème Brûlée, żadna nazwa nie oddaje jednak jego subtelnego smaku. Jedynym sposobem na określenie prawdziwej natury deseru jest rozsmakowanie się w jego słodyczy.
- Claudia
PORCJA: 584 kcal
PRZYGOTOWANIE: 75 minut
NA 4 PORCJE:
● laska wanilii
● 1/2 l śmietany kremówki (36%)
● 6 łyżek białego cukru
● 6 żółtek
● 4 łyżki brązowego cukru
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać miąższ. W rondelku zagotować śmietanę, dodać biały cukier oraz miąższ i rozkrojoną laskę wanilii. Kiedy śmietana zacznie kipieć, zdjąć ją z ognia. Wyjąć laskę wanilii, a śmietanę odstawić do przestudzenia. Żółtka lekko ubić. Następnie mieszając, dolewać do nich po łyżce ciepłą śmietanę z cukrem i wanilią (nie napowietrzać mocno kremu; ma być gładki i błyszczący, a nie puszysty).
Kremem napełnić foremki żaroodporne (najlepiej przelać go przez sitko). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C i zapiekać ok. 50 minut. Następnie krem przestudzić, wstawić do lodówki co najmniej na 5 godzin (najlepiej na noc).
Każdą porcję kremu posypać łyżką brązowego cukru. Wstawić do piekarnika z nagrzanym mocno grillem i zapiekać, aż cukier się skarmelizuje, tworząc chrupiącą skorupkę. Do skarmelizowania cukru można też użyć specjalnego palnika.