Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste
Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady, które sprawdzą się w kuchni zero waste. Od czego najlepiej zacząć? I z czym się to je? Podpowiadamy.
- redakcja
W tym artykule:
- Kuchnia zero-waste nie tylko od święta
- Zero-waste na święta — od czego zacząć?
- Gdzie znajdziesz przepisy zero-waste?
Kuchnia zero waste dla początkujących, czyli co zrobić z resztkami po świętach. To prostsze niż mogłoby się wydawać!
Kuchnia zero-waste nie tylko od święta
Przed nami gorący świąteczny okres, co wiąże się z licznymi zakupami i suto zastawionymi stołami. Co roku to czas, kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Tym razem, wraz z wyrzuconym jedzeniem, do kosza trafi znacznie więcej. A to dlatego, że bijąca rekordy inflacja i wzrosty cen żywności dają się wyraźnie we znaki. Aby nie przyprawiać wigilijnych potraw gorzkimi łzami marnotrawstwa, do tegorocznej świątecznej listy zakupów i kulinarnych planów najlepiej podejść z wyjątkową starannością i rozsądnie zarządzić tym, co po Bożym Narodzeniu zostanie w naszych lodówkach.
Zero-waste na święta — od czego zacząć?
Dokładne przejrzenie szafek, lodówek, a nawet zamrażalnika to konieczny krok przed wielkimi świątecznymi zakupami. Taka strategia pozwala uniknąć „niespodzianek” w koszyku, które często są zbędne lub dublują się z domowymi zapasami i mogą ulec zmarnowaniu. Gdy już przejdziemy tę ścieżkę, odkryjemy spożywcze relikty ukryte z tyłu szafki i otrzemy pot z czoła, czas zastanowić się nad świątecznym menu i odpowiedzieć na pytanie – czy na pewno zjemy to wszystko? Choć tradycji musi stać się zadość, a wielu oczekuje aż 12 potraw, może nie musimy przesadzać z wielkością każdego z dań? Co zrobimy z tym, co zostanie?
Jagna Niedzielska - polska królowa zero waste jak Dorota Szelągowska zrobi Polakom prawdziwą eko rewolucję? "W kuchni powinna być kreatywna rozpierdolka!"
Przepisy w internecie to tylko inspiracja, data ważności na jedzeniu to tylko sugestia, a dieta pudełkowa to pasza, która cofa nas w kreatywnym rozwoju - to tylko kilka z wielu kontrowersyjnych stwierdzeń Jagny Niedzielskiej - królowej zero waste w Polsce. Za chwilę lato, a więc idealny czas, by zacząć przygodę z ekologią i oszczędzaniem. Przeczytajcie rozmowę z Jagną Niedzielską i dowiedzcie się, jak zrobić przetwory z ogryzków po jabłkach, skąd wziąć pieniądze na wakacje i dlaczego grzyby to przyszłość naszej planety?Gdzie znajdziesz przepisy zero-waste?
Można też zastanowić się nad wdrożeniem planu naprawczego już wcześniej i sięgnąć do kopalni inspirujących, darmowych przepisów w duchu zero-waste: znajdziesz je w sieci, która została już ogarnięta szaleństwem kuchni, w której nie marnuje się nawet okruch. Superpomocne mogą okazać się też aplikacje do walki z marnowaniem jedzenia takie jak np. Too Good To Go, które z pomocą kucharzy z kilkunastu krajów świata przygotowała e-book "Wielką Księgę Remixów", w której na aż 78 stronach znajdują się przepisy na dania ograniczające marnowanie jedzenia. Wśród nich również ten autorstwa finalistki Masterchefa — Aleksandry Juszkiewicz.
Jeśli nadal nie wierzycie, że z resztek jedzenia, które np. zostały wam po świętach, jesteście w stanie zrobić prawdziwą ucztę godną gwiazdki Michelin, sprawdźcie przepisy z e-booka "Wielka Księga Remixów" w naszej GALERII - zwłaszcza na obłędny gulasz!
Potrzebujecie inspiracji na obiad? Oto 3 sprawdzone przepisy na szybkie dania w wersji fit
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a tym bardziej wymagające. Poznajcie przepis na rozgrzewającą zupę, domową pizzę i soczyste ciasto z konfiturą pomarańczową. A to wszystko w wersji fit!Aby otrzymać e-booka z przepisami kuchni zero-waste, potrzebujesz aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia — Too Good To Go. Jeśli już ją posiadasz, wystarczy że za jej pośrednictwem kupisz świąteczną paczkę lub opłacisz cegiełkę na Bank Żywności. Gdy już to zrobisz, otrzymasz mail z linkiem do pobrania e-booka. Pamiętaj: Kuchnia zero-waste to sprawdzona metoda na efektywne gotowanie nie tylko od święta, ale i oszczędność domowego budżetu w trudnych finansowo czasach.
1 z 4
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
CROQUETAS Z RESZTEK
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: około 60 min
Danie dla 4 osób
Składniki:
• 4 łyżki mąki
• 2 cebule
• 1.5 łyżki cukru
• 1-1.5 łyżki octu balsamicznego
• 200g pieczarek
• 1 cukinia
• 2 ząbki czosnku
• 30g masła
• 30g mąki
• 1l mleka
• sól i pieprz do smaku
• bułka tarta
• jajko
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Nie bój się dodać innych warzyw, które masz w kuchni. Jeśli nie zjesz wszystkich croquetas, zamroź je - mogą być odsmażone prosto po wyjęciu z zamrażalnika.
Croquetas to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających na tyłach lodówki warzyw i zmienienie ich w coś ekscytującego: miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, lekki posiłek pełen smaku.
1. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni na małym ogniu.
2. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż. Gdy staną się miękkie i złociste (zazwyczaj po ok. 30-40 min), dodaj cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa będzie lepka, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
3. Drobno posiekaj czosnek i inne warzywa, których będziesz używać. Delikatnie podsmaż je na drugiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek aż będą całkowicie ugotowane i zarumienione. Potem odłóż je na bok.
4. Na dużej patelni rozpuść masło, aż zacznie bulgotać. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie łatwo odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj mleko, warzywa i cebulę. Kontynuuj mieszanie, aż masa stanie się gęsta i lepka. Zdejmij patelnię z ognia i trzymaj w lodówce przez 1 godz., by ostygła.
5. Po schłodzeniu uformuj małe kulki lub kiełbaski. Zanurz je w jajku, a potem obtocz w bułce tartej.
6. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu w głębokiej patelni, a następnie usmaż krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu połóż je na papierze kuchennym, by nadmiar oleju w niego wsiąknął.
2 z 4
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
ZUPA BANANOWE CURRY
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: około 7 min
Danie dla 2 osób
Składniki:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3cm kawałek imbiru
• 2 przedojrzałe banany
• 200ml buliionu warzywnego
• 200ml mleka kokosowego
• 1-2 łyżeczki curry w proszku
• sól, pieprz i płatki chilli do smaku
• olej
• orzeszki ziemne i świeża kolendra do
• dekoracji
Ta zupa, nawiązująca do tropikalnych produktów, takich jak banan i kokos, przywołuje smak - i radość - cieplejszych klimatów. Jest to również wspaniałe zastosowanie dla bananów, które jeszcze można spożyć: im dojrzalszy banan, tym słodsza zupa.
1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir.
2. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż delikatnie przez 3-5 minut, często mieszając.
3. Pokrój banana w plasterki i wrzuć do garnka. Mieszaj dalej, by uniknąć przypalenia. Mieszaj, aż banan zacznie się karmelizować i zmieni kolor na złoto-brązowy.
4. Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotuj wszystko na wolnym ogniu. Zdejmij garnek z gazu i zblenduj na gładką masę.
5. Dopraw curry, solą, pieprzem i chilli.
6. Delikatnie podpiecz orzeszki ziemne na suchej patelni, a następnie posyp nimi zupę. Udekoruj ją również świeżą kolendrą.
Zupa może być przygotowana również z mrożonych bananów. Wystarczy je rozmrozić przed włożeniem do garnka.
3 z 4
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
GULASZ WEGETARIAŃSKI Z JOGURTEM ZIOŁOWYM
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: około 40 min
Danie dla 6 osób
Składniki:
• 500 ml jogurtu naturalnego
• Garść świeżego tymianku
• Garść świeżej bazylii
• 3 spore cebule
• 5 ząbków czosnku
• 1 duży batat lub inne warzywa jakie akurat masz pod ręką
• 2 marchwie
• Mały słoiczek kaparów
• 250 g boczniaków
• 1 puszka soczewicy
• 1 puszka cieciorki
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 400 ml passaty pomidorowej
• 300-400 ml bulionu warzywnego
• 100 g masła
• ½ szklanki miodu
• Suszony tymianek i majeranek
• Cynamon mielony
• papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
• Sól, pieprz
1. W dużym garnku z grubym dnem zeszklić cebulę z czosnkiem na 2 łyżkach masła.
2. W międzyczasie dodać 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 1 łyżeczkę majeranku, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki każdej z papryk. Smażyć jeszcze przez parę chwil po czym dodać miód i dusić razem przez ok 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
3. Bataty i marchewki dokładnie umyć, pokroić na ok 1,5 cm kostkę (nie usuwać skórek) i wrzucić do garnka z karmelizowaną cebulą z ziołami. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości batatów (ok.15-20 minut).
4. Na oddzielnej patelni na pozostałej części masła podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Kiedy będą już lekko brązowe dodać odsączone kapary i smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty, w razie potrzeby dołożyć masło.
5. Kiedy bataty będą miękkie dodać pomidory z puszki, passatę, odsączoną cieciorkę i soczewicę. Dusić ok. 5 minut, po czym wrzucić usmażone boczniaki z kaparami.
6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jogurt ziołowy: listki tymianku i bazylię dokładnie zsiekać, wymieszać z jogurtem. Na koniec doprawić solą i pierzem wedle uznania. Użyj takich ziół które akurat masz pod ręką.
4 z 4
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta