Reklama

W tym artykule:

  1. Kuchnia zero-waste nie tylko od święta
  2. Zero-waste na święta — od czego zacząć?
  3. Gdzie znajdziesz przepisy zero-waste?
Reklama

Kuchnia zero waste dla początkujących, czyli co zrobić z resztkami po świętach. To prostsze niż mogłoby się wydawać!

Kuchnia zero-waste nie tylko od święta

Przed nami gorący świąteczny okres, co wiąże się z licznymi zakupami i suto zastawionymi stołami. Co roku to czas, kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Tym razem, wraz z wyrzuconym jedzeniem, do kosza trafi znacznie więcej. A to dlatego, że bijąca rekordy inflacja i wzrosty cen żywności dają się wyraźnie we znaki. Aby nie przyprawiać wigilijnych potraw gorzkimi łzami marnotrawstwa, do tegorocznej świątecznej listy zakupów i kulinarnych planów najlepiej podejść z wyjątkową starannością i rozsądnie zarządzić tym, co po Bożym Narodzeniu zostanie w naszych lodówkach.

Zero-waste na święta — od czego zacząć?

Dokładne przejrzenie szafek, lodówek, a nawet zamrażalnika to konieczny krok przed wielkimi świątecznymi zakupami. Taka strategia pozwala uniknąć „niespodzianek” w koszyku, które często są zbędne lub dublują się z domowymi zapasami i mogą ulec zmarnowaniu. Gdy już przejdziemy tę ścieżkę, odkryjemy spożywcze relikty ukryte z tyłu szafki i otrzemy pot z czoła, czas zastanowić się nad świątecznym menu i odpowiedzieć na pytanie – czy na pewno zjemy to wszystko? Choć tradycji musi stać się zadość, a wielu oczekuje aż 12 potraw, może nie musimy przesadzać z wielkością każdego z dań? Co zrobimy z tym, co zostanie?

Jagna Niedzielska - polska królowa zero waste jak Dorota Szelągowska zrobi Polakom prawdziwą eko rewolucję? "W kuchni powinna być kreatywna rozpierdolka!"

Przepisy w internecie to tylko inspiracja, data ważności na jedzeniu to tylko sugestia, a dieta pudełkowa to pasza, która cofa nas w kreatywnym rozwoju - to tylko kilka z wielu kontrowersyjnych stwierdzeń Jagny Niedzielskiej - królowej zero waste w Polsce. Za chwilę lato, a więc idealny czas, by zacząć przygodę z ekologią i oszczędzaniem. Przeczytajcie rozmowę z Jagną Niedzielską i dowiedzcie się, jak zrobić przetwory z ogryzków po jabłkach, skąd wziąć pieniądze na wakacje i dlaczego grzyby to przyszłość naszej planety?
Jagna Niedzielska - jak oszczędzać na gotowaniu?
Jagna Niedzielska / Instagram

Gdzie znajdziesz przepisy zero-waste?

Można też zastanowić się nad wdrożeniem planu naprawczego już wcześniej i sięgnąć do kopalni inspirujących, darmowych przepisów w duchu zero-waste: znajdziesz je w sieci, która została już ogarnięta szaleństwem kuchni, w której nie marnuje się nawet okruch. Superpomocne mogą okazać się też aplikacje do walki z marnowaniem jedzenia takie jak np. Too Good To Go, które z pomocą kucharzy z kilkunastu krajów świata przygotowała e-book "Wielką Księgę Remixów", w której na aż 78 stronach znajdują się przepisy na dania ograniczające marnowanie jedzenia. Wśród nich również ten autorstwa finalistki Masterchefa — Aleksandry Juszkiewicz.

Jeśli nadal nie wierzycie, że z resztek jedzenia, które np. zostały wam po świętach, jesteście w stanie zrobić prawdziwą ucztę godną gwiazdki Michelin, sprawdźcie przepisy z e-booka "Wielka Księga Remixów" w naszej GALERII - zwłaszcza na obłędny gulasz!

Zobacz także

Potrzebujecie inspiracji na obiad? Oto 3 sprawdzone przepisy na szybkie dania w wersji fit

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a tym bardziej wymagające. Poznajcie przepis na rozgrzewającą zupę, domową pizzę i soczyste ciasto z konfiturą pomarańczową. A to wszystko w wersji fit!
Przepisy
Foto: GettyImages

Aby otrzymać e-booka z przepisami kuchni zero-waste, potrzebujesz aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia — Too Good To Go. Jeśli już ją posiadasz, wystarczy że za jej pośrednictwem kupisz świąteczną paczkę lub opłacisz cegiełkę na Bank Żywności. Gdy już to zrobisz, otrzymasz mail z linkiem do pobrania e-booka. Pamiętaj: Kuchnia zero-waste to sprawdzona metoda na efektywne gotowanie nie tylko od święta, ale i oszczędność domowego budżetu w trudnych finansowo czasach.

materiały prasowe
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama