Nie bój się dodać innych warzyw, które masz w kuchni. Jeśli nie zjesz wszystkich croquetas, zamroź je - mogą być odsmażone prosto po wyjęciu z zamrażalnika.
Croquetas to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających na tyłach lodówki warzyw i zmienienie ich w coś ekscytującego: miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, lekki posiłek pełen smaku.
1. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni na małym ogniu. 2. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż. Gdy staną się miękkie i złociste (zazwyczaj po ok. 30-40 min), dodaj cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa będzie lepka, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. 3. Drobno posiekaj czosnek i inne warzywa, których będziesz używać. Delikatnie podsmaż je na drugiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek aż będą całkowicie ugotowane i zarumienione. Potem odłóż je na bok. 4. Na dużej patelni rozpuść masło, aż zacznie bulgotać. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie łatwo odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj mleko, warzywa i cebulę. Kontynuuj mieszanie, aż masa stanie się gęsta i lepka. Zdejmij patelnię z ognia i trzymaj w lodówce przez 1 godz., by ostygła. 5. Po schłodzeniu uformuj małe kulki lub kiełbaski. Zanurz je w jajku, a potem obtocz w bułce tartej. 6. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu w głębokiej patelni, a następnie usmaż krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu połóż je na papierze kuchennym, by nadmiar oleju w niego wsiąknął.
","aspectRatio":1.4005602240896358,"sourceName":"materiały prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/co-zrobic-z-jedzeniem-ktore-zostalo-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta4-fdc9a28-rotated.jpeg","width":1000,"height":714,"title":"Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta","description":"
ZUPA BANANOWE CURRY
Przygotowanie: 25 min Gotowanie: około 7 min Danie dla 2 osób
Składniki: • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 3cm kawałek imbiru • 2 przedojrzałe banany • 200ml buliionu warzywnego • 200ml mleka kokosowego • 1-2 łyżeczki curry w proszku • sól, pieprz i płatki chilli do smaku • olej • orzeszki ziemne i świeża kolendra do • dekoracji
Ta zupa, nawiązująca do tropikalnych produktów, takich jak banan i kokos, przywołuje smak - i radość - cieplejszych klimatów. Jest to również wspaniałe zastosowanie dla bananów, które jeszcze można spożyć: im dojrzalszy banan, tym słodsza zupa.
1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. 2. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż delikatnie przez 3-5 minut, często mieszając. 3. Pokrój banana w plasterki i wrzuć do garnka. Mieszaj dalej, by uniknąć przypalenia. Mieszaj, aż banan zacznie się karmelizować i zmieni kolor na złoto-brązowy. 4. Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotuj wszystko na wolnym ogniu. Zdejmij garnek z gazu i zblenduj na gładką masę. 5. Dopraw curry, solą, pieprzem i chilli. 6. Delikatnie podpiecz orzeszki ziemne na suchej patelni, a następnie posyp nimi zupę. Udekoruj ją również świeżą kolendrą.
Zupa może być przygotowana również z mrożonych bananów. Wystarczy je rozmrozić przed włożeniem do garnka.
","aspectRatio":0.714,"sourceName":"materiały prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/co-zrobic-z-jedzeniem-ktore-zostalo-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta1-860012e.jpeg","width":1741,"height":2457,"title":"Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta","description":"
GULASZ WEGETARIAŃSKI Z JOGURTEM ZIOŁOWYM
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: około 40 min Danie dla 6 osób
Składniki: • 500 ml jogurtu naturalnego • Garść świeżego tymianku • Garść świeżej bazylii • 3 spore cebule • 5 ząbków czosnku • 1 duży batat lub inne warzywa jakie akurat masz pod ręką • 2 marchwie • Mały słoiczek kaparów • 250 g boczniaków • 1 puszka soczewicy • 1 puszka cieciorki • 1 puszka pomidorów krojonych • 400 ml passaty pomidorowej • 300-400 ml bulionu warzywnego • 100 g masła • ½ szklanki miodu • Suszony tymianek i majeranek • Cynamon mielony • papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona • Sól, pieprz
1. W dużym garnku z grubym dnem zeszklić cebulę z czosnkiem na 2 łyżkach masła. 2. W międzyczasie dodać 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 1 łyżeczkę majeranku, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki każdej z papryk. Smażyć jeszcze przez parę chwil po czym dodać miód i dusić razem przez ok 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. 3. Bataty i marchewki dokładnie umyć, pokroić na ok 1,5 cm kostkę (nie usuwać skórek) i wrzucić do garnka z karmelizowaną cebulą z ziołami. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości batatów (ok.15-20 minut). 4. Na oddzielnej patelni na pozostałej części masła podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Kiedy będą już lekko brązowe dodać odsączone kapary i smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty, w razie potrzeby dołożyć masło. 5. Kiedy bataty będą miękkie dodać pomidory z puszki, passatę, odsączoną cieciorkę i soczewicę. Dusić ok. 5 minut, po czym wrzucić usmażone boczniaki z kaparami. 6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jogurt ziołowy: listki tymianku i bazylię dokładnie zsiekać, wymieszać z jogurtem. Na koniec doprawić solą i pierzem wedle uznania. Użyj takich ziół które akurat masz pod ręką.
","aspectRatio":1.4112578977599082,"sourceName":"materiały prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/co-zrobic-z-jedzeniem-ktore-zostalo-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta-9bebc7f.jpeg","width":1241,"height":1654,"title":"Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta","aspectRatio":1.3327961321514907,"sourceName":"materiały prasowe"}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/48be389e2825fadd5c8e","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":[{"@type":"LinkedItem","@id":"/v5/.well-known/genid/1ab63b3c88e282678fbc","client":"kobieta","clientId":"159012","entity":"post","source":"content-api"},{"@type":"LinkedItem","@id":"/v5/.well-known/genid/50db53079f42dda23de5","client":"kobieta","clientId":"116534","entity":"post","source":"content-api"},{"@type":"LinkedItem","@id":"/v5/.well-known/genid/54eef80001cbdfe2d5cb","client":"kobieta","clientId":"21542","entity":"post","source":"content-api"}],"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste"}],"seoMetadata":{"title":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","description":"Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady.","metaTitle":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta","metaDescription":"Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/b83d5f20122431887f2d","aspectRatio":0.525,"height":1080,"width":1920,"title":"resztki-ze-swiat1-c2a9889","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/resztki-ze-swiat1-c2a9889.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","article":{"id":"278258","description":"Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady, które sprawdzą się w kuchni zero waste. Od czego najlepiej zacząć? I z czym się to je? Podpowiadamy.","type":"article","author":"Katarzyna Mizera","tags":["Kuchnia","marnowanie jedzenia","przepisy","zero waste"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Co%20zrobi%C4%87%20z%20resztkami%20jedzenia%20po%20%C5%9Bwi%C4%99tach%3F%20Sprawd%C5%BA%20te%20genialne%20przepisy%20kuchni%20zero-waste","tweet":"Co%20zrobi%C4%87%20z%20resztkami%20jedzenia%20po%20%C5%9Bwi%C4%99tach%3F%20Sprawd%C5%BA%20te%20genialne%20przepisy%20kuchni%20zero-waste","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-73dc092.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/#Article","@type":"Article","description":"Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady, które sprawdzą się w kuchni zero waste. Od czego najlepiej zacząć? I z czym się to je? Podpowiadamy.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-73dc092.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/"},"name":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/","author":[{"@type":"Person","name":"redakcja"}],"dateModified":"2024-09-23T20:06:10+02:00","datePublished":"2021-12-26T12:00:38+01:00","headline":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","keywords":"Kuchnia, marnowanie jedzenia, przepisy, zero waste","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"278258","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Katarzyna Mizera","publish_date":"2021-12-26T11:00:38+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["kuchnia","marnowanie-jedzenia","przepisy","zero-waste"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"278258","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["kuchnia","marnowanie-jedzenia","przepisy","zero-waste"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["kuchnia","marnowanie-jedzenia","przepisy","zero-waste"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/9cee9b44824d71207461","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1080,"width":1600,"alt":"resztki ze świąt","sourceName":"Getty Images","title":"resztki ze świąt","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-73dc092.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/c709d9201ac80febeca9","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/00234fe0350c8c88b4a0","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/cbfcd30f24fce25f6c3f","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/984b97638cf5b8b1804f","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/541c5d40b27b1b8af992","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/0c1e7f8cf57d5aa38d82","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/487820298f8717ebeeb4","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d7b898418a00ead3e144","slug":"marnowanie-jedzenia","display":"marnowanie jedzenia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/18390132922d0df3c3c7","slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/35b0c400cc898173f706","slug":"zero-waste","display":"zero waste","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/774f22335d728fbf78cf","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/23448107ff94f69e6747","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"996750","content_title":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","content_type":"article","publication_date":"2021-12-26T11:00:38+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":278258,"contentName":"Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["Kuchnia","marnowanie jedzenia","przepisy","zero waste"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/co-zrobic-z-resztkami-jedzenia-po-swietach-sprawdz-te-genialne-przepisy-kuchnia-zero-waste-nie-tylko-od-swieta/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"278258"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Sprawdź te genialne przepisy kuchni zero-waste
Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Co zrobić z resztkami, aby dosłownie nie wyrzucać pieniędzy? Oto praktyczne porady, które sprawdzą się w kuchni zero waste. Od czego najlepiej zacząć? I z czym się to je? Podpowiadamy.
Przed nami gorący świąteczny okres, co wiąże się z licznymi zakupami i suto zastawionymi stołami. Co roku to czas, kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Tym razem, wraz z wyrzuconym jedzeniem, do kosza trafi znacznie więcej. A to dlatego, że bijąca rekordy inflacja i wzrosty cen żywności dają się wyraźnie we znaki. Aby nie przyprawiać wigilijnych potraw gorzkimi łzami marnotrawstwa, do tegorocznej świątecznej listy zakupów i kulinarnych planów najlepiej podejść z wyjątkową starannością i rozsądnie zarządzić tym, co po Bożym Narodzeniu zostanie w naszych lodówkach.
Dokładne przejrzenie szafek, lodówek, a nawet zamrażalnika to konieczny krok przed wielkimi świątecznymi zakupami. Taka strategia pozwala uniknąć „niespodzianek” w koszyku, które często są zbędne lub dublują się z domowymi zapasami i mogą ulec zmarnowaniu. Gdy już przejdziemy tę ścieżkę, odkryjemy spożywcze relikty ukryte z tyłu szafki i otrzemy pot z czoła, czas zastanowić się nad świątecznym menu i odpowiedzieć na pytanie – czy na pewno zjemy to wszystko? Choć tradycji musi stać się zadość, a wielu oczekuje aż 12 potraw, może nie musimy przesadzać z wielkością każdego z dań? Co zrobimy z tym, co zostanie?
Przepisy w internecie to tylko inspiracja, data ważności na jedzeniu to tylko sugestia, a dieta pudełkowa to pasza, która cofa nas w kreatywnym rozwoju - to tylko kilka z wielu kontrowersyjnych stwierdzeń Jagny Niedzielskiej - królowej zero waste w Polsce. Za chwilę lato, a więc idealny czas, by zacząć przygodę z ekologią i oszczędzaniem. Przeczytajcie rozmowę z Jagną Niedzielską i dowiedzcie się, jak zrobić przetwory z ogryzków po jabłkach, skąd wziąć pieniądze na wakacje i dlaczego grzyby to przyszłość naszej planety?
Można też zastanowić się nad wdrożeniem planu naprawczego już wcześniej i sięgnąć do kopalni inspirujących, darmowych przepisów w duchu zero-waste: znajdziesz je w sieci, która została już ogarnięta szaleństwem kuchni, w której nie marnuje się nawet okruch. Superpomocne mogą okazać się też aplikacje do walki z marnowaniem jedzenia takie jak np. Too Good To Go, które z pomocą kucharzy z kilkunastu krajów świata przygotowała e-book "Wielką Księgę Remixów", w której na aż 78 stronach znajdują się przepisy na dania ograniczające marnowanie jedzenia. Wśród nich również ten autorstwa finalistki Masterchefa — Aleksandry Juszkiewicz.
Jeśli nadal nie wierzycie, że z resztek jedzenia, które np. zostały wam po świętach, jesteście w stanie zrobić prawdziwą ucztę godną gwiazdki Michelin, sprawdźcie przepisy z e-booka "Wielka Księga Remixów" w naszej GALERII - zwłaszcza na obłędny gulasz!
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a tym bardziej wymagające. Poznajcie przepis na rozgrzewającą zupę, domową pizzę i soczyste ciasto z konfiturą pomarańczową. A to wszystko w wersji fit!
Foto: GettyImages
Aby otrzymać e-booka z przepisami kuchni zero-waste, potrzebujesz aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia — Too Good To Go. Jeśli już ją posiadasz, wystarczy że za jej pośrednictwem kupisz świąteczną paczkę lub opłacisz cegiełkę na Bank Żywności. Gdy już to zrobisz, otrzymasz mail z linkiem do pobrania e-booka. Pamiętaj: Kuchnia zero-waste to sprawdzona metoda na efektywne gotowanie nie tylko od święta, ale i oszczędność domowego budżetu w trudnych finansowo czasach.
materiały prasowe
Reklama
1 z 4
materiały prasowe
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
CROQUETAS Z RESZTEK
Przygotowanie: 30 min Gotowanie: około 60 min Danie dla 4 osób
Nie bój się dodać innych warzyw, które masz w kuchni. Jeśli nie zjesz wszystkich croquetas, zamroź je - mogą być odsmażone prosto po wyjęciu z zamrażalnika.
Croquetas to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających na tyłach lodówki warzyw i zmienienie ich w coś ekscytującego: miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, lekki posiłek pełen smaku.
1. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni na małym ogniu. 2. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż. Gdy staną się miękkie i złociste (zazwyczaj po ok. 30-40 min), dodaj cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa będzie lepka, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. 3. Drobno posiekaj czosnek i inne warzywa, których będziesz używać. Delikatnie podsmaż je na drugiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek aż będą całkowicie ugotowane i zarumienione. Potem odłóż je na bok. 4. Na dużej patelni rozpuść masło, aż zacznie bulgotać. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie łatwo odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj mleko, warzywa i cebulę. Kontynuuj mieszanie, aż masa stanie się gęsta i lepka. Zdejmij patelnię z ognia i trzymaj w lodówce przez 1 godz., by ostygła. 5. Po schłodzeniu uformuj małe kulki lub kiełbaski. Zanurz je w jajku, a potem obtocz w bułce tartej. 6. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu w głębokiej patelni, a następnie usmaż krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu połóż je na papierze kuchennym, by nadmiar oleju w niego wsiąknął.
2 z 4
materiały prasowe
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
ZUPA BANANOWE CURRY
Przygotowanie: 25 min Gotowanie: około 7 min Danie dla 2 osób
Składniki: • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 3cm kawałek imbiru • 2 przedojrzałe banany • 200ml buliionu warzywnego • 200ml mleka kokosowego • 1-2 łyżeczki curry w proszku • sól, pieprz i płatki chilli do smaku • olej • orzeszki ziemne i świeża kolendra do • dekoracji
Ta zupa, nawiązująca do tropikalnych produktów, takich jak banan i kokos, przywołuje smak - i radość - cieplejszych klimatów. Jest to również wspaniałe zastosowanie dla bananów, które jeszcze można spożyć: im dojrzalszy banan, tym słodsza zupa.
1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. 2. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż delikatnie przez 3-5 minut, często mieszając. 3. Pokrój banana w plasterki i wrzuć do garnka. Mieszaj dalej, by uniknąć przypalenia. Mieszaj, aż banan zacznie się karmelizować i zmieni kolor na złoto-brązowy. 4. Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotuj wszystko na wolnym ogniu. Zdejmij garnek z gazu i zblenduj na gładką masę. 5. Dopraw curry, solą, pieprzem i chilli. 6. Delikatnie podpiecz orzeszki ziemne na suchej patelni, a następnie posyp nimi zupę. Udekoruj ją również świeżą kolendrą.
Zupa może być przygotowana również z mrożonych bananów. Wystarczy je rozmrozić przed włożeniem do garnka.
3 z 4
materiały prasowe
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
GULASZ WEGETARIAŃSKI Z JOGURTEM ZIOŁOWYM
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: około 40 min Danie dla 6 osób
Składniki: • 500 ml jogurtu naturalnego • Garść świeżego tymianku • Garść świeżej bazylii • 3 spore cebule • 5 ząbków czosnku • 1 duży batat lub inne warzywa jakie akurat masz pod ręką • 2 marchwie • Mały słoiczek kaparów • 250 g boczniaków • 1 puszka soczewicy • 1 puszka cieciorki • 1 puszka pomidorów krojonych • 400 ml passaty pomidorowej • 300-400 ml bulionu warzywnego • 100 g masła • ½ szklanki miodu • Suszony tymianek i majeranek • Cynamon mielony • papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona • Sól, pieprz
1. W dużym garnku z grubym dnem zeszklić cebulę z czosnkiem na 2 łyżkach masła. 2. W międzyczasie dodać 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 1 łyżeczkę majeranku, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki każdej z papryk. Smażyć jeszcze przez parę chwil po czym dodać miód i dusić razem przez ok 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. 3. Bataty i marchewki dokładnie umyć, pokroić na ok 1,5 cm kostkę (nie usuwać skórek) i wrzucić do garnka z karmelizowaną cebulą z ziołami. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości batatów (ok.15-20 minut). 4. Na oddzielnej patelni na pozostałej części masła podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Kiedy będą już lekko brązowe dodać odsączone kapary i smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty, w razie potrzeby dołożyć masło. 5. Kiedy bataty będą miękkie dodać pomidory z puszki, passatę, odsączoną cieciorkę i soczewicę. Dusić ok. 5 minut, po czym wrzucić usmażone boczniaki z kaparami. 6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jogurt ziołowy: listki tymianku i bazylię dokładnie zsiekać, wymieszać z jogurtem. Na koniec doprawić solą i pierzem wedle uznania. Użyj takich ziół które akurat masz pod ręką.
4 z 4
materiały prasowe
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Sprawdź te genialne przepisy! Kuchnia zero-waste nie (tylko ) od święta
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.