Co mówi o tobie sposób, w jaki jesz jajko?
Naukowcy odkryli powiązania między ulubioną postacią jajka na śniadanie, a charakterem.
Tuż przed Wielkanocą fundacja The Happy Egg Co postanowiła zbadać zwyczaje żywieniowe Brytyjczyków, skupiając się na jajku. Następnie dopasowała wyniki do cech psychologicznych konsumujących. Musimy przyznać, że nas zafrapowały...
1 z 4
Jajeczne fondue
Co prawda Brytyjczycy mają specyficzne podejście do jajka na śniadanie (słynne eggs & sausages), ale nie można nie zauważyć, że ponad 40 % z nich krótko gotuje jajka na miękko, a potem zanurza w żółtku kawałki tostów. „Taki sposób jedzenia jajka wskazuje na życiową stabilizację i przywiązanie do pewnych norm. To osoby, które rzadko dążą do zmian, a na co dzień, stawiają na tradycyjne rozwiązania.”
2 z 4
Jedzenie jajka łyżeczką
Co piąta osoba wybiera jedzenie jajka ugotowanego na miękko łyżeczką. Według psychologa i badaczki ludzkich zachowań dr Cox, który zbadała przy okazji świąt sposoby na jedzenie jajek i porównała ze sobą charakterologicznie jedzących – „konsumpcja jajka łyżeczką może świadczyć o zdecydowaniu danej osoby. To ktoś, kto chce smakować życie bez zbędnych dodatków, jednocześnie wyciągając z niego jak najwięcej.”
3 z 4
Do góry nogami
Badania przeprowadzone wśród Brytyjczyków wykazały, że w zasadzie ¼ z nich gotuje jajka do góry nogami (węższą stroną w dół). „Ci, którzy gotują w ten sposób jajka najprawdopodobniej do wielu problemów w życiu podchodzą zupełnie inaczej. Są bardziej skłonni do odrzucenia czegoś, co nie działa, rezygnując z pracy nad tym, a szukają od razu czegoś, co będzie im dawało radość.”
4 z 4
Na toście
1/5 badanych uwielbia jeść gotowane jajka na gorących tostach. „To osoby, które ponad wszystko stawiają praktyczność. Poza tym mają doskonałe poczucie humoru.”