Cielęcina z oliwkami i sosem tuńczykowym
Spróbuj przygotować cielęcinę z sosem tuńczykowym. Pycha!
- Claudia
Opublikowano: 09.04.2015, 12:38
Reklama
Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 6 porcji
Reklama
- 1,2 kg oczyszczonej cielęciny
- 100 ml oliwy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- słoik dużych zielonych oliwek (bez pestek)
- 5 średnich cebul
- 2 kieliszki białego wina
- pieprz
Sos tuńczykowy:
- 6 ugotowanych żółtek
- 4 łyżki majonezu
- mała puszka filecików anchois
- puszka tuńczyka w oliwie
- łyżka kaparów
- sok z 2 cytryn
- sól
- biały pieprz
Reklama
Mięso posmarować 2 łyżkami oliwy. Obsypać tymiankiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać pokrojone w plasterki czosnek i oliwki. Wlać 100 ml zalewy z oliwek. Chłodzić przez noc. Mięso oczyścić z ziół i przypraw. Obsmażyć na reszcie oliwy. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Wlać wino. Dodać oliwki, czosnek i pocięte w kostkę cebule. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w 170°C. Żółtka na sos przetrzeć. Zmiksować z resztą składników. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryn. Podawać z mięsem.
Reklama
Reklama
Reklama