Cielęcina z kapustą
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 16:06
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg cielęciny (sznyclówki)
- mała kapusta pekińska
- 5 dag suszonych pomidorów w oliwie
- 3 cebule
- 4 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego 8%
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Reklama
Kapustę pekińską oczyścić, poszatkować. Wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć.
Pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
Mięso pokroić w paseczki, obsmażyć porcjami na gorącym oleju, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni stopić masło, włożyć cebulę i pomidory, oprószyć mąką, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion, wino i śmietanę, gotować 5 minut bez przykrycia.
Sos wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Cielęcinę i kapustę włożyć do sosu, krótko podgrzać. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama