Cielęcina w sosie tuńczykowym
Przygotowanie: 1 godzina
Oczekiwanie: 6 godzin
Duszenie: 1 godz. 15 min
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg cielęciny (sznyclówki)
- 4 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- listek laurowy
- po 1/2 łyżeczki białego pieprzu i soli
- po łyżce suszonego rozmarynu i tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu z warzyw
SOS:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 4 sztuki anchois
- 1/2 słoiczka kaparów
- 2 jajka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu
- łyżeczka musztardy
- pieprz
Cebule i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, zalać winem. Dodać oliwę, zioła, sól i pieprz, wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, polać marynatą. Przykryć i wstawić na 6 godzin do lodówki. Co jakiś czas je odwracać.
Cielęcinę osączyć z marynaty. Marynatę przecedzić i zachować. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso z każdej strony.
Bulion zagotować. Mięso przełożyć do rondla, podlać pozostałą marynatą i bulionem, dodać listek laurowy, przykryć i dusić 45 minut na małym ogniu.
Piekarnik rozgrzać do 250°C, zgasić płomień. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć, pokroić w plastry. Cielęcinę podawać z sosem z tuńczyka i ziemniaczanym pure.
Przygotowanie sosu: jajka ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtka. Tuńczyka, anchois i kapary osączyć (łyżkę kaparów odłożyć do dekoracji), dodać żółtka, sok cytrynowy, bulion, musztardę, szczyptę pieprzu, składniki zmiksować. Sos podgrzać, polać mięso, posypać odłożonymi kaparami.