Cielęce roladki z szałwią
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:52
Reklama
- 8 plasterków wędzonego boczku
- po strąku zielonej i czerwonej papryki
- listki świeżej szałwii, cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki bulionu (z kostki)
- 800 g ziemniaków
- łyżka masła
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek oleju, pieprz, sól
Reklama
Paprykę umyć, usunść gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Mięso opłukać, zbić. Oprószyć pieprzem i solą. Każdy plaster posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Na wierzch nałożyć po plasterku boczku, paseczki papryki i po kilka listków szałwii. Zrolować. Spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na połowie rozgrzanego oleju. Wyjać.
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Do tłuszczu, w którym smażyło się mięso, wlać pozostały olej. Rozgrzać go. Podsmażyć na nim cebulę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego. Włożyć roladki. Wlać bulion. Dusić ok. 25 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać, posolić i ugotować. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z masłem i mlekiem. Podawać razem z roladkami, posypane pozostałymi listkami szałwii.
Reklama
Reklama
Reklama