Ciasto z pianką
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:32
Reklama
Na 8 porcji
Reklama
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 750 g truskawek
- 350 g potrójnie zmielonego twarogu
- sok i skórka z cytryny
- 6 łyżek żelatyny
- szklanka kremówki
- 150 g cukru
- truskawkowa polewa
Reklama
Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wystudzić. Truskawki umyć, osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić w plastry 150 g owoców. Resztę zmiksować z cukrem i twarogiem. Dodać skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. W 2 łyżkach śmietany rozpuścić żelatynę. Resztę śmietany ubić. Razem z żelatyną i połową plasterków owoców dodać do truskawkowej masy. Masą pokryć ciasto, następnie wstawić na dwie godziny do lodówki. Udekorować pozostałymi truskawkami i polew±ą
Reklama
Reklama
Reklama