Ciasto z jabłkami
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 50 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 żółtek
- jajko
- 3/4 kostki masła (15 dag)
- torebka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 3-4 kwaskowe jabłka
- sok i skórka starta z cytryny
- cukier puder i orzechy włoskie do dekoracji
- szczypta soli
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 3-4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, dodać masę żółtkową, rozczyn, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać stopione masło, wyrobić. Miskę przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. nJabłka umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.