po 1/2 szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru
90 g roztopionego masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę o boku 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić rozwałkowanym ciastem. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piec 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/ /dół). 200 ml mleka zagotować. W pozostałym starannie rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, miksować, aż przestygnie, następnie dodać serek. Zmiksować. Masę rozłożyć na cieście. Obłożyć przekrojonymi na połówki truskawkami. Składniki na kruszonkę wymieszać dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Całość piec ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół). WWW.SLODKIEFANTAZJE.PL
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką"}],"seoMetadata":{"title":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","description":"Klasyka w najlepszym wydaniu. Budyniowy krem i kruszonka zamieniają proste ciasto z owocami w prawdziwy majstersztyk.","metaTitle":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","metaDescription":"Klasyka w najlepszym wydaniu. Budyniowy krem i kruszonka zamieniają proste ciasto z owocami w prawdziwy majstersztyk. ","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/1183fc0c54347f05132d","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"kruche_01","sourceName":"Ciasto z kruszonką, fot. slodkiefantazje.pl","title":"kruche_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-7122b18.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","article":{"id":"192216","description":"Klasyka w najlepszym wydaniu. Budyniowy krem i kruszonka zamieniają proste ciasto z owocami w prawdziwy majstersztyk.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["ciasta","desery","przepisy"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Ciasto%20p%C3%B3%C5%82kruche%20z%20mas%C4%85%20budyniow%C4%85%20i%20kruszonk%C4%85","tweet":"Ciasto%20p%C3%B3%C5%82kruche%20z%20mas%C4%85%20budyniow%C4%85%20i%20kruszonk%C4%85","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-7122b18.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/#Article","@type":"Article","description":"Klasyka w najlepszym wydaniu. Budyniowy krem i kruszonka zamieniają proste ciasto z owocami w prawdziwy majstersztyk.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-7122b18.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/"},"name":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-18T16:57:19+02:00","datePublished":"2015-06-06T08:00:00+02:00","headline":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","keywords":"ciasta, desery, przepisy","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"192216","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2015-06-06T06:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ciasta","desery","przepisy"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"192216","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["ciasta","desery","przepisy"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["ciasta","desery","przepisy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/1183fc0c54347f05132d","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"kruche_01","sourceName":"Ciasto z kruszonką, fot. slodkiefantazje.pl","title":"kruche_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-7122b18.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/2452a31603a1f106fdb6","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/47dc7c2d852e8212918b","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/0be834d5a6469011f8a0","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f106b283c25fe98103ce","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/aed1ec588bc1ecf67993","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/e9fa5d0e051934531ecb","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/467d49b535363d857930","slug":"ciasta","display":"ciasta","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/6237daa093a3407c0841","slug":"desery","display":"desery","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f35fb61dd57bb28e3dd3","slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"984727","content_title":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","content_type":"article","publication_date":"2015-06-06T06:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":192216,"contentName":"Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["ciasta","desery","przepisy"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasto-polkruche-z-masa-budyniowa-i-kruszonka/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"192216"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
PORCJA: 359 kcal PRZYGOTOWANIE: 40 minut NA 12 PORCJI Ciasto:
Reklama
120 g masła
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18 proc.)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
masło do formy
Masa:
250 ml mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g cukru
250 g serka śmietankowego
400 g truskawek
Kruszonka:
po 1/2 szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru
90 g roztopionego masła
Reklama
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę o boku 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić rozwałkowanym ciastem. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piec 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/ /dół). 200 ml mleka zagotować. W pozostałym starannie rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, miksować, aż przestygnie, następnie dodać serek. Zmiksować. Masę rozłożyć na cieście. Obłożyć przekrojonymi na połówki truskawkami. Składniki na kruszonkę wymieszać dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Całość piec ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół). WWW.SLODKIEFANTAZJE.PL
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.