Ciasto półkruche z masą budyniową i kruszonką
Klasyka w najlepszym wydaniu. Budyniowy krem i kruszonka zamieniają proste ciasto z owocami w prawdziwy majstersztyk.
- Claudia
PORCJA: 359 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 12 PORCJI
Ciasto:
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18 proc.)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło do formy
Masa:
- 250 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru
- 250 g serka śmietankowego
- 400 g truskawek
Kruszonka:
- po 1/2 szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru
- 90 g roztopionego masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę o boku 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić rozwałkowanym ciastem. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piec 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/ /dół). 200 ml mleka zagotować. W pozostałym starannie rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt i cukier, wymieszać.
Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, miksować, aż przestygnie, następnie dodać serek. Zmiksować. Masę rozłożyć na cieście. Obłożyć przekrojonymi na połówki truskawkami. Składniki na kruszonkę wymieszać dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta.
Całość piec ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).
WWW.SLODKIEFANTAZJE.PL