Ciasto piaskowe ze śliwkami
Przepis na pyszne ciasto z owocami. W sam raz na sezon śliwkowy! Smacznego.
- Claudia
Opublikowano: 12.10.2012, 06:50
Reklama
Porcja: 471 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 14 porcji:
Reklama
- 1 kg śliwek
- 250 g masła
- 180 g cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2–3 łyżki mleka
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania
Reklama
Śliwki opłukać, osuszyć, każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestkę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ucierając, dodawać po jednym jaj- ku i wlewać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać stopniowo do maślano-żółtkowej masy. Na końcu całość dobrze wymieszać. 1/3 ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką formę. Obłożyć śliwkami. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch ciasta wyrównać. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama