Ciasto oliwkowe
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 15:49
Reklama
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
Reklama
- 25 dag mąki
- torebka suszonych drożdży
- 3/4 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 10 dag startego żółtego sera
- 10 dag surowej, wędzonej szynki
- 4 jajka
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag oliwek (czarnych i zielonych, nadziewanych papryką)
- po szczypcie tymianku i majeranku
- sól
Reklama
Mąkę przesiać, wymieszać z suszonymi drożdżami, oliwą i winem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Szynkę drobno pokroić, orzechy posiekać, oliwki przekroić na pół.
Ciasto wyrabiać wbijając po jednym jajka, wsypać szczyptę soli. Dodać szynkę, ser, orzechy i oliwki, posypać majerankiem i tymiankiem, dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 st C.
Reklama
Reklama
Reklama