Ciasto malinowo-jeżynowe
Porcja: 182 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 50 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:25
Reklama
Na 15 porcji
Reklama
- po 250 g malin i jeżyn
- 6 jajek
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 g mąki
- 180 g zmielonych migdałów
- 5 łyżek dżemu lub galaretki malinowej
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- sól
- cukier puder do posypania
Reklama
Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Ubijając, dodawać żółtka. Połączyć z mąką i mielonymi migdałami. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 25 x 40 cm) i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.
Maliny i jeżyny opłukać. Osuszyć na papierowym ręczniku. Dżem lub galaretkę rozgrzać. Posmarować nią lekko ostudzone ciasto. Ułożyć owoce.
Białka na bezę ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Rozsmarować na owocach. Posypać migdałami. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama