Ciasto malinowo-jeżynowe
Porcja: 182 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 50 minut

- Moje Gotowanie
Na 15 porcji
- po 250 g malin i jeżyn
- 6 jajek
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 g mąki
- 180 g zmielonych migdałów
- 5 łyżek dżemu lub galaretki malinowej
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- sól
- cukier puder do posypania
Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Ubijając, dodawać żółtka. Połączyć z mąką i mielonymi migdałami. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 25 x 40 cm) i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.
Maliny i jeżyny opłukać. Osuszyć na papierowym ręczniku. Dżem lub galaretkę rozgrzać. Posmarować nią lekko ostudzone ciasto. Ułożyć owoce.
Białka na bezę ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Rozsmarować na owocach. Posypać migdałami. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecane
3 proste ciasta wegańskie. Genialne przepisy na słodkości bez nabiału i innych produktów odzwierzęcych
Dietetyczne ciasto z jabłkami. Oto 4 genialne przepisy, które możesz śmiało zrobić o każdej o porze roku!
Lekkie ciasto marchewkowe na 3 sposoby. Idealne na drugie śniadanie lub prosty deser, którym zachwycisz najbliższych
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa