Reklama

● 80 dag śliwek
● 10 dag cukru

Reklama

Ciasto:

● po 20 dag masła i cukru
● cukier waniliowy
● szczypta szafranu i soli
● 4 jajka
● 100 ml jogurtu
● 50 dag mąki
● pół paczki proszku do pieczenia
● tłuszcz do formy
■ Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w ósemki.

Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy, szafran i sól miksować, aż cukier się rozpuści. Mieszając, dodawać jajka i jogurt. Wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać jeszcze raz.

Reklama

Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozłożyć śliwki, lekko je wciskając. Piec około 40 minut w temperaturze 170°C, wyjąć, przestudzić. ■ Cukier wsypać do 100 ml wody i zagotować. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Ciepłe ciasto posmarować syropem.

Reklama
Reklama
Reklama