Ciasto drożdżowe ze śmietanową nutą
Klasyk ulubiony przez wszystkich. Do tradycyjnych składników proponujemy dodać śmietanę, która wspaniale wydobędzie aromat śliwek.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 199 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 16 porcji
- 200 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 4 łyżki miękkiego masła
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 600 g śliwek węgierek
Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać 4 łyżki cukru, jajko, mieszaninę drożdży, mleka i cukru oraz masło i cynamon. Miksować ok. 4 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pozostałe jajka ubić z resztą cukru i śmietaną. Śliwki opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki. ciasto zagnieść. Lekko rozwałkować. Przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia formę. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Obłożyć śliwkami. piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°c.
Nasza rada: wierzch ciasta można posmarować lukrem. robimy go z 10 łyżek cukru pudru, który ucieramy z 4 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny (ewentualnie olejkiem waniliowym) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.