Ciasto drożdżowe ze śmietanową nutą
Klasyk ulubiony przez wszystkich. Do tradycyjnych składników proponujemy dodać śmietanę, która wspaniale wydobędzie aromat śliwek.

- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 199 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 16 porcji
- 200 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 4 łyżki miękkiego masła
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 600 g śliwek węgierek
Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać 4 łyżki cukru, jajko, mieszaninę drożdży, mleka i cukru oraz masło i cynamon. Miksować ok. 4 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pozostałe jajka ubić z resztą cukru i śmietaną. Śliwki opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki. ciasto zagnieść. Lekko rozwałkować. Przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia formę. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Obłożyć śliwkami. piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°c.
Nasza rada: wierzch ciasta można posmarować lukrem. robimy go z 10 łyżek cukru pudru, który ucieramy z 4 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny (ewentualnie olejkiem waniliowym) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polecane
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
„Rodzice mówili, że to niemożliwe, a teraz całują mnie po rękach. Pradawny przepis babci przyniósł nam fortunę”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Dzisiejsze dzieci świata nie widzą poza telefonami. Wstyd mi, że nawet moje wnuki uważają, że wszystko im wolno”
„To, że podpisałam intercyzę nie znaczy, że teściowa może grzebać w moich majtkach. Mam swoją godność”
„Cieszyłam się, że nasionko męża we mnie kiełkuje. Nie miałam pojęcia, że ten cwaniak uprawiał też drugi ogródek”
„Wszyscy dookoła plotkowali, że robię karierę przez łóżko. To nie moja wina, że szef działa na mnie hipnotyzująco”
„Podczas wesela odkryłam brudny sekret świeżo upieczonego męża. Myślałam, że spalę się ze wstydu”
„Zawsze byłam dumna ze swojego syna. Ale odwalił taki numer, że chciałam zapaść się pod ziemię”
„Teściowa wie, że nie jem mięsa, ale i tak za każdym razem wciska mi kiełbasę. Uważa, że warzywa są dobre dla królika”
„Teściowa była wściekła, że zatrudniliśmy opiekunkę. Uważa, że krzywdzimy Julcię i bezsensu wyrzucamy pieniądze w błoto”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa