Ciasto drożdżowe bez zagniatania
Składniki na 10 porcji
- Naj
Opublikowano: 26.05.2008, 12:00
Reklama
- 1 kg mąki
- kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 7 dag drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- cukier waniliowy
- 5 dag rodzynek
Reklama
Do garnka wlej roztopione i ostudzone masło, wbij jajka, wsyp cukier, wkrusz drożdże, wlej letnie mleko i olej, wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Przykryj ściereczką i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia wsyp mąkę, cukier waniliowy i rodzynki. Przełóż do 2 natłuszczonych i posypanych tartą bułką brytfanek (do połowy wysokości). Piecz 55 min; na początku w temp. 160°C, potem w 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama