Ciasto czekoladowe z michałkami
Cukierki michałki mają wielu wielbicieli. Jeżeli ty również do nich należysz, koniecznie wypróbuj przepis na czekoladowe ciasto z michałkami!
- Claudia
Opublikowano: 16.11.2014, 06:15
Reklama
Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 12 porcji
Ciasto:
Reklama
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- budyń czekoladowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
Przełożenie:
- 300 ml kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 150 g cukierków michałków
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżka masła
- wiórki z czekolady
Reklama
Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać po jednym żółtka. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 30 minut w 180°C. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem i posiekanymi michałkami. Ciasto przekroić na dwa blaty. Przełożyć kremem. Czekoladę na polewę roztopić. Wymieszać z masłem. Polewą polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami z czekolady.
Reklama
Reklama
Reklama