Ciasto à la Rafaello
Uwielbiasz wiórki kokosowe? To ciasto jest dla Ciebie idealne!
- Claudia
Opublikowano: 21.11.2013, 08:44
Reklama
porcja: 427 kcal
przygotowanie: 45 minut
na 12 porcji:
Reklama
- 2 szklanki mleka
- 100 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka kremówki (36 proc.)
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g masła
- gotowy biszkopt
Reklama
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać resztę mleka z żółtkami i obiema mąkami. Przelać je do mleka z kremówką. Mieszając, zagotować. Następnie dodać 1/3 wiórków kokosowych i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć. Połączyć z kremem kokosowym. Biszkopt przekroić na 3 blaty. 2 łyżki masy odłożyć. Resztą przełożyć biszkopt. Wierzch posmarować odłożoną masą. Ciasto oprószyć pozostałymi wiórkami i wstawić do lodówki na godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama