Reklama

porcja: 427 kcal
przygotowanie: 45 minut
na 12 porcji:

Reklama
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka kremówki (36 proc.)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • gotowy biszkopt
Reklama

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać resztę mleka z żółtkami i obiema mąkami. Przelać je do mleka z kremówką. Mieszając, zagotować. Następnie dodać 1/3 wiórków kokosowych i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć. Połączyć z kremem kokosowym. Biszkopt przekroić na 3 blaty. 2 łyżki masy odłożyć. Resztą przełożyć biszkopt. Wierzch posmarować odłożoną masą. Ciasto oprószyć pozostałymi wiórkami i wstawić do lodówki na godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama