Ciastka ponczowe
Przygotowanie: 1h, dla 12 osób
- Naj
Opublikowano: 23.12.2008, 16:01
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 60 g drożdży
- 80 g cukru
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 30 g smażonej skórki pomarańczowej
- sól
PONCZ:
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- sok i skórka starta z cytryny
- 150 ml rumu
Reklama
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj 100 g mąki, trochę mleka, wymieszaj i odstaw na 1 godz. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodaj rozczyn, cały czas ucierając, dodawaj porcjami mąkę i mleko. Dodaj pianę z białek, posiekaną skórkę i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto, przykryj i odstaw na 30 min. Okrągłe foremki „z kominkiem” posmaruj masłem, posyp mąką, napełnij do połowy ciastem. Piecz ok. 30 min w temp. 210°C.
PONCZ: Zagotuj wodę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Gdy ostygnie, wymieszaj z rumem. Upieczone ciastka przestudź, ponakłuwaj patyczkiem i nasącz ponczem. Udekoruj owocami z puszki.
Reklama
Reklama
Reklama