Ciasteczka z migdałami
Gwiazdy podwieczorków i deserów. Zawsze w doskonałym humorze i w towarzystwie kawy lub herbaty. Słodkie, chrupiące, pachnące. Już wiesz? Kruche ciasteczka z migdałami!
SKŁADNIKI
● 200 g mąki
● 150 g masła
● 200 g brązowego cukru
● 1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
● jajko
● łyżeczka zapachu migdałowego
● ½ łyżeczki proszku do pieczenia
● szczypta soli
● ½ łyżeczki sody oczyszczonej
● 2 łyżki płatków migdałowych
SPOSÓB WYKONANIA:
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Dodać zapach migdałowy i wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, dodać do masy utarte masło, wsypać zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Nakładać placuszki ciasta na blachę wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika i piec 8-9 minut, w temp. 180°C. Piec, aż brzegi ciastek będą rumiane.