Ciasteczka słoneczka
Wielkanocne ciastka według przepisu Ewy Wachowicz. Porcja: 270 kcal Przygotowanie: 55 minut Na 8 porcji
- Claudia
Ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
Lukier: - 2 białka
- 200 g cukru pudru
Masa: - 2 jajka
- 100 g cukru
- kostka masła
- kieliszek spirytusu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dekoracja: - 200 g wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, ciasto zagnieść rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na placek o grubości 2–3 mm. Wykrawać z niego okrągłe ciasteczka.
Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec ok. 15 minut w 180°C. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać partiami krem jajeczny, a na końcu spirytus i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Boki posmarować kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.
Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz