Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami
To puszyste ciasto wyróżnia lekka konsystencja. Dodatkowym atutem jest oryginalne połączenie orzechów i owoców.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 288 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 12 porcji
- 1 kg węgierek
- szklanka kremówki
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do formy
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki pistacji (niesolonych)
Śliwki umyć, naciąć na szpiczastym końcu na krzyż i raz wzdłuż i usunąć pestki. Kremówkę miksować z cukrem oraz skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładkie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylać ciasto, wierzch wygładzić. Ułożyć śliwki. piec 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. pistacje podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Ciasto przestudzić, posypać cukrem waniliowym i pistacjami.
Nasza rada: kremówkę w cieście możesz zastąpić 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym. Jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych pistacji, zamień je na orzeszki piniowe.