Śliwki umyć, naciąć na szpiczastym końcu na krzyż i raz wzdłuż i usunąć pestki. Kremówkę miksować z cukrem oraz skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładkie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylać ciasto, wierzch wygładzić. Ułożyć śliwki. piec 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. pistacje podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Ciasto przestudzić, posypać cukrem waniliowym i pistacjami. Nasza rada: kremówkę w cieście możesz zastąpić 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym. Jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych pistacji, zamień je na orzeszki piniowe.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami"}],"seoMetadata":{"title":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","description":"To puszyste ciasto wyróżnia lekka konsystencja. Dodatkowym atutem jest oryginalne połączenie orzechów i owoców.","metaTitle":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","metaDescription":"To puszyste ciasto wyróżnia lekka konsystencja. Dodatkowym atutem jest oryginalne połączenie orzechów i owoców.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/623d6b0210be656d3667","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"pistacje107","sourceName":"Ciasto ucierane z pistacjami, fot. A. Rogalski/Moje gotowanie","title":"pistacje107","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1285f7d.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","article":{"id":"195181","description":"To puszyste ciasto wyróżnia lekka konsystencja. Dodatkowym atutem jest oryginalne połączenie orzechów i owoców.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["ciasta","desery","przepisy"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Ciasta%20ze%20%C5%9Bliwkami%20-%20ucierane%20z%20pistacjami","tweet":"Ciasta%20ze%20%C5%9Bliwkami%20-%20ucierane%20z%20pistacjami","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1285f7d.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/#Article","@type":"Article","description":"To puszyste ciasto wyróżnia lekka konsystencja. Dodatkowym atutem jest oryginalne połączenie orzechów i owoców.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1285f7d.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/"},"name":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/","author":[{"@type":"Person","name":"Ewelina Dybicz, Claudia"}],"dateModified":"2024-09-18T17:27:41+02:00","datePublished":"2015-09-23T21:14:00+02:00","headline":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","keywords":"ciasta, desery, przepisy","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"195181","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2015-09-23T19:14:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ciasta","desery","przepisy"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"195181","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["ciasta","desery","przepisy"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["ciasta","desery","przepisy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/623d6b0210be656d3667","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"pistacje107","sourceName":"Ciasto ucierane z pistacjami, fot. A. Rogalski/Moje gotowanie","title":"pistacje107","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1285f7d.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/7b38f2730261ce4755b0","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/ec3769fa5e93a1509a08","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f950a6910eac8b1e30e6","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/96a88ff2610a1eb02db9","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b188a9f697ca21ffdf43","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/2e2ebc2252689e8cdbee","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/3000cdc47e76c85e6ec2","slug":"ciasta","display":"ciasta","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/22cdf46e5bd44cc9c236","slug":"desery","display":"desery","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/ab600805bc77c1dabb69","slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"985131","content_title":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","content_type":"article","publication_date":"2015-09-23T19:14:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":195181,"contentName":"Ciasta ze śliwkami - ucierane z pistacjami","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["ciasta","desery","przepisy"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/ciasta-ze-sliwkami-ucierane-z-pistacjami/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"195181"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Porcja: 288 kcal Przygotowanie: 25 minut Na 12 porcji
Reklama
1 kg węgierek
szklanka kremówki
2 szklanki cukru
łyżeczka skórki startej z cytryny
3 jajka
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i mąka do formy
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki pistacji (niesolonych)
Reklama
Śliwki umyć, naciąć na szpiczastym końcu na krzyż i raz wzdłuż i usunąć pestki. Kremówkę miksować z cukrem oraz skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładkie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylać ciasto, wierzch wygładzić. Ułożyć śliwki. piec 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. pistacje podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Ciasto przestudzić, posypać cukrem waniliowym i pistacjami. Nasza rada: kremówkę w cieście możesz zastąpić 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym. Jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych pistacji, zamień je na orzeszki piniowe.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.