Ciasta ze śliwkami - migdałowa tarta
Ten smakołyk robi się prawie sam. Kruche ciasto jest gotowe dosłownie w kilka minut, wystarczy dodać owoce i polewę.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 16 porcji
- 250 g mąki
- 8 łyżek cukru
- 125 g masła
- 3 łyżki wody
- 300 ml naturalnego jogurtu
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 400 g węgierek
- 3 łyżki płatków migdałowych
Tłuszcz do formy mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, masłem i 3 łyżkami zimnej wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą. Wstawić na 30 minut do lodówki. Jogurt wymieszać z jajkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Ciasto lekko rozwałkować i wylepić nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem.piec ok. 15 minut w 200°c. Śliwki opłukać, przekroić na pół. po usunięciu pestek ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać przygotowanym kremem. posypać płatkami migdałowymi. piec jeszcze 25–30 minut.
Nasza rada: tarta będzie też świetnie smakowała, upieczona bez kremu.wystarczy na podpieczonym spodzie ułożyć śliwki, a następnie wierzch posypać cukrem (np. brązowym lub grubym białym) i migdałowymi płatkami. obłożoną owocami tartę pieczemy jeszcze ok. 20 minut.
Sprawdź tez inne ciasta ze śliwkami