Chrust, czyli faworki
Karnawał za pasem, a nam już pachną faworki! Oto przepis Ewy Wachowicz!
- Claudia
PORCJA: 420 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 12 PORCJI
- 400 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 8 żółtek
- 2 łyżki masła
- łyżka mleka
- kieliszek spirytusu
- smalec do smażenia
- cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, wybić jajka i dodać żółtka. Posiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus. Zagnieść dość wolne ciasto, uformować je w kulę i odłożyć na ok. 20 minut (przykryć miską, aby nie obeschło). Następnie przekroić na pół i podsypując mąką, rozwałkować cienko jak na makaron. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem (uzyskamy wtedy dekoracyjne ząbki) na 3-centymetrowe paski, następnie na ok. 15-centymetrowe romby.
Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie przewlec drugi koniec ciasta. Smażyć z obu stron w dużym rondlu na mocno rozgrzanym smalcu. Na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie przepis na róże karnawałowe Ewy Wachowicz