Chrupiący kurczak ze smażonymi ziemniakami
Przygotowanie: 40 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 570 kcal
- Moje Gotowanie
Na 4 porcje
- cebula
- duża cytryna
- kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
- 4 łyżki oliwy
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 pęczki natki pietruszki
- duży kurczak
- Bulion Pieczony kurczak instant WINIARY
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- szklanka oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- listek laurowy
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny, rosołem, oliwą, solą i pieprzem.
Natkę opłukać, listki posiekać, wymieszać z majerankiem. Połowę ziół dodać do przygotowanej marynaty, wymieszać.
Ziemniaki umyć, gotować w łupinach 10 min w wodzie z solą i listkiem laurowym. Wystudzić, obrać, pokroić w talarki. Włożyć do przygotowanej marynaty, odłożyć w chłodne miejsce.
Kurczaka umyć, pokroić na porcje (udka, skrzydła, piersi), usunąć skórkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w pozostałej natce z majerankiem.
Mięso obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. We frytownicy rozgrzać olej, włożyć kawałki kurczaka, smażyć: pierś 6 min, pozostałe 10 min.
Na rozgrzanym maśle usmażyć osączone z marynaty ziemniaki. Podawać z kurczakiem, przybranym cząstkami cytryny.