Chrupiące florentynki
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:06
Reklama
Na 12 sztuk
Reklama
- łyżka wisienek kandyzowanych
- 5 dag płatków kukurydzianych
- 10 dag płatków migdałowych
- 1/3 szklanki kremówki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka śmietany
- 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
- jajko
- sól
Reklama
Wisienki posiekać, wymieszać z płatkami kukurydzianymi i połową migdałów. Podgrzać kremówkę, miód i 2 łyżki cukru, połączyć z mieszanką płatków kukurydzianych.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i resztą migdałów. Dodać jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy, miękką margarynę i śmietanę. Zmiksować na jednolitą masę.
Do pergaminowych foremek nałożyć najpierw po porcji ciasta, a na to masę z płatkami kukurydzianymi. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Wierzch posypać orzeszkami pistacjowymi.
Reklama
Reklama
Reklama