Chrupiąca sałatka z rzodkiewkami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 250 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:24
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1 kg ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- por
- 2 pęczki rzodkiewek
- 4 ogórki kwaszone
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- łyżka soku z cytryny
- pęczek natki
- łyżeczka musztardy
- po 1/2 łyżeczki rozmarynu, majeranku i kminku
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować. Por i cebule oczyścić, pokroić w talarki. Rzodkiewki umyć, pokroić w ćwiartki, kilka odłożyć. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, osączyć. Natkę opłukać, kilka listków odłożyć, resztę posiekać.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do misy, dodać resztę warzyw, wymieszać.
Majonez utrzeć ze śmietaną, musztardą, natką, ziołami i sokiem z cytryny, polać sałatkę, wymieszać, przyprawić, ozdobić gałązkami natki i rzodkiewkami.
Reklama
NASZA RADA
Sałatka jest również doskonała w wersji "light", z sosem na bazie jogurtu naturalnego (3/4 szklanki).
Reklama
Reklama
Reklama