Chrupiąca golonka
Pieczona w piwie, dla amatorów tradycyjnej kuchni
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 2 godziny
Porcja 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.05.2005, 09:48
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 4 małe golonki wieprzowe
- łyżka smalcu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 cebule
- ząbek czosnku
Reklama
Golonki opłukać, osuszyć, skórę ponacinać w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Smalec stopić w brytfannie, włożyć cebulę, czosnek i kminek. Dołożyć golonki, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i piec 1 i 1/2 godziny w temp. 160°C, podlewając wytwarzającym się sosem. Zdjąć przykrywkę, piec jeszcze 30 minut w temp. 200°C, od czasu do czasu polewając piwem.
Golonki wyjąć z brytfanny. Sos przetrzeć przez sito, zagotować, ew. rozcieńczyć piwem, dodać natkę, przyprawić. Golonki podawać z sosem i knedlami.
ZA PORCJĘ 5 zł.
Reklama
Reklama
Reklama