Chłodnik z pomidorów
Wśród zup latem króluje chłodnik, a wśród warzyw pyszne pomidory. Chłodnik z pomidorów jest więc idealną propozycją na posiłek w gorące dni.
- Claudia
Porcja: 120 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- limonka
- ząbek czosnku
- 500 g mięsistych pomidorów
- długi ogórek
- 1/2 kubka śmietany 22 proc.
- 3 gałązki mięty
- tabasco
- 600 ml soku pomidorowego
- kromka czerstwego chleba tostowego
- sól
- pieprz
Limonkę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i trzony. Ogórek obrać i usunąć z niego pestki. Połowę miąższu pociąć w grubą kostkę, resztę zetrzeć. Starty ogórek połączyć ze śmietaną, posiekaną miętą, solą i pieprzem. Dodać tabasco do smaku. Kostki ogórka, pomidory, posiekany czosnek i skórkę oraz sok z limonki wrzucić do blendera. Dokładnie zmiksować.
Przetrzeć przez sito, aby mus był idealnie gładki. Połączyć z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik i śmietanę z dodatkami wstawić do lodówki na 2 godziny. Chłodnik rozlać do miseczek. Każdą porcję udekorować śmietaną i posypać pokruszonym chlebem tostowym.