Reklama

1/2 kg kiszonych ogórków
1/2 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki
2 jajka
kilka rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować. Odcedzić, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, drobno posiekać.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na ósemki. Szczypiorek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać.
Ziemniaki pokroić na kawałki, zmiksować z bulionem warzywnym. Dolać 1/2 l wody, dodać ogórki wraz z sokiem, jajka, rzodkiewki, czosnek i szczypiorek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama