Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Przepis na pyszny chleb. Zawsze wychodzi!
- kobieta.pl
Opublikowano: 22.01.2013, 13:02
Reklama
Składniki:
100g zakwasu żytniego
2x 100g mąki żytniej
woda (1 szklanka)
sól
słonecznik (łuskane ziarna)
Reklama
100 g mąki, pół szklanki wody i zakwas połączyć, przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 10h. Następnie dodać resztę mąki, wody, sól i garść słonecznika. Masa musi być dość zbita, ale nie twarda. Całość przełożyć do prostokątnej formy, najlepiej silikonowej i posypać słonecznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Piec 55 minut w 180 stopniach.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama