Chleb z oliwkami
Prosty, śródziemnomorski, smaczny. Oto przepis na chleb z oliwkami własnego wypieku.
- kobieta.pl
Opublikowano: 18.03.2013, 13:59
Reklama
Składniki:
Reklama
- dwie szklanki mąki
- 1/4 kostki drożdży
- sól
- szklanka wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół słoiczka czarnych oliwek
Drożdże rozmieszaj z odrobiną ciepłej wody. Wlej je do miski z mąką, solą i resztą wody. Dolej oliwy z oliwek. Oliwki pokrój w paseczki, wrzuć do ciasta. Wszystkie składniki wymieszaj - ciasto powinno być mokre, ale dość zwarte, dajace sie uformować w wałek. Jeśli jest za rzadkie - dodaj mąki. Po wyrobieniu ciasto wstaw do silikonowej foremki, przykryj lnianą ściereczką, i pozwól mu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez około 40 min. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim chleb przez około 45 minut. Skórka powinna sie lekko zarumienić.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama