Cesarski omlet ze śliwkami
Porcja: 421 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 10 minut
Gotowanie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:50
Reklama
Dla 2 osób
Reklama
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki rumu
- szczypta soli
- cukier puder
- 2-3 łyżki cukru
- 300 g śliwek (mrożonych)
- kawałek laski cynamonu
- 1/2 szklanki białego deserowego wina
Reklama
Śliwki (jeśli są z pestkami, wydrylować) zalać winem. Dodać cukier i cynamon. Gotować do miękkości. Wystudzić.
Rodzynki opłukać. Zalać rumem. Mąkę wymieszać z żółtkami, łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Dolewać mleko, aż powstanie płynne, ale gęste ciasto. Połączyć z białkami ubitymi ze szczyptą soli.
Ciasto wylać na roztopione na patelni masło. Posypać rodzynkami z rumem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Porozrywać na kawałki, używając do tego dwóch widelców. Jeszcze chwilę smażyć.
Omlet posypać cukrem pudrem. Podawać ze śliwkami.
Reklama
Reklama
Reklama