Cepeliny
LITWA (duże pyzy z mięsem)
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25-30 minut
Porcja: 605 kcal
Składniki na 4-6 porcji
- Moje Gotowanie
Farsz:
● 30 dag mielonej wołowiny
● 10-20 dag mielonej wieprzowiny
● cebula
● łyżka masła
● 2-3 łyżki bulionu
● sól, pieprz
Ciasto:
● 20 dużych ziemniaków
● jajko
● sól
● 5 dag słoniny
● cebula
● 3 łyżki śmietany
Farsz: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem mielonym i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.
Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag. Na placki nakładać nadzienie. Zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.
Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 minut. Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną.