Reklama

Do przyrządzenia potraw możemy wykorzystywać nie tylko tradycyjną żółtą cebulę, ale również inne odmiany tego warzywa. Na przykład czerwona, o delikatnym, lekko słodkawym smaku jest idealnym składnikiem surówek i sałatek. Białą, o soczystym miąższu szczególnie poleca się do faszerowania. Doskonale nadaje się też na zupę, która dzięki niej zyskuje delikatny, słodkawy posmak. Szalotka, mała podłużna lub okrągła cebulka wspaniale zaostrza smak sosu, w którym dusimy mięso. Niezależnie od rodzaju cebuli, zawsze kroimy ją ostrym nożem, by uniknąć wyciekania soku. Jeżeli chcemy, by cebula miała łagodniejszy smak, trzeba ją po posiekaniu polać wrzątkiem i osączyć. Chipsy w panierce Porcja: 231 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób 2-3 cebule, 3 łyżki mąki, łyżeczka przyprawy warzywnej, 3-4 łyżki oleju, łyżeczka mielonych ziaren sezamu, 2 łyżki bułki tartej, 2 jajka Cebule obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w średniej grubości krążki. Mąkę wymieszać z przyprawą warzywną, obtaczać w niej krążki cebuli. Ziarna podprażyć na suchej patelni, wsypać do salaterki, wymieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać widelcem. Zanurzać w nich krążki cebuli, posypywać bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu, smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Chipsy podawać jako przekąskę lub dodatek do piwa. Zupa z chrupiącą bagietką Porcja: 253 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób 3 duże cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, łyżeczka soli, 3 szklanki wody, biały pieprz, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 50 g tartego żółtego sera, 4 kromki bagietki Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, oprószyć mąką, lekko zrumienić. Mieszając, dolewać powoli wodę. Dodać sól i dużą szczyptę pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Do zupy wlać wino i wsypać ser, wymieszać. Zupę rozlać do bulionówek. Wstawić na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Resztę masła rozgrzać. Podsmażyć na nim bagietkę (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z zupą. Z mięsnym farszem Porcja: 277 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 4 osób 4 duże cebule, łyżka oleju, 50 g mielonej wieprzowiny, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, chilli, suszony tymianek, łyżeczka margaryny Cebule obrać, opłukać. Odciąć "czapeczkę", cebule wydrążyć, zostawiając grube ścianki. Zalać wrzątkiem. Gotować ok. 4 minut, osączyć. Wydrążony miąższ i "czapeczki" drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso, chwilę razem dusić. Gdy mięso z cebulą lekko wystygnie, wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić cebule. Ułożyć w wysmarowanej margaryną formie. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Śródziemnomorski placek Porcja: 434 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 6 osób Ciasto:
1/4 szklanki mleka, 20 g drożdży, 2 szklanki mąki, żółtko, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli Dodatki:
6 cebul, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, opakowanie filecików anchois, 100 g czarnych oliwek, świeży tymianek lub rozmaryn (niekoniecznie) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Dodać żółtko, 2 łyżki oliwy i sól. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Cebule obrać, pokroić w krążki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Podlać 2-3 łyżkami wody, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, chwilę dusić. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim formę (wcześniej posmarować ją resztą oliwy), obłożyć cebulą, osączonymi z zalewy filecikami i oliwkami. Piec 25 minut w 180 C. Posypać ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama