Reklama

Włoski makaron wyglądem przypominający duże rurki o średnicy około 3 cm i długości około 10 centymetrów. Występuje w różnych kolorach. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
Nafaszerowane rurki wkładamy na żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, następnie polewamy jeszcze sosem tak aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania. Często stosowane jest nadzienie z kurczaka i pieczarek.Capellini, Capelli d'Angelo czyli „włosy anioła” to makaron bardzo cienki, w przekroju owalny. Często sprzedawany zwinięty w gniazda lub jako nitki. Stosowany do zup.

Reklama
Polecane przepisy:

Cannelloni z bryndzą
Cannelloni z farszemCannelloni z mięsem i orzechami

Reklama

Jeśli chcesz podzielić się ciekawostkami na temat włoskich past, potraw z makaronów i sposobów przyrządzania makaronów wejdź na grupę Makarony.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM NA CANNELLONI. ZAMIEŚĆ ZDJĘCIE W GALERII SMAKOSZA WRAZ Z PRZEPISEM.
ZACHĘCAMY DO PODANIA LINKA NA FORUM DO TWOJEGO, NIEPOWTARZALNEGO PRZEPISU!!

Reklama
Reklama
Reklama